En tidig morgon hos tandläkaren och samtalet vid fönstret

Det var ännu en tidig kall morgon när jag i yrsel försökte leta mig fram till alarmklockan som ringde någonstans i rummet.

   Jag skulle till tandläkaren. 

   För att förebygga knepiga situationer borstade jag därför tänderna innan jag steg ut genom ytterporten och in i kondensen som bildades av min fräscha, varma andedräkt.

 

Bussen skulle ta mig dit. Den jävla idiotbussen, som vi skämtsamt brukar kalla det i min närmsta umgängeskrets. Uttrycket beror inte nödvändigtvis på att bussar tenderar att vara opunktliga. 

   Den kom emellertid försent denna gång, och jag frös mycket.

 

Doften av nybakat bröd spred sig över hela kvarteret när jag steg in genom porten och tog trappan upp till tandläkarklinikens väntrum. Där satt tre tjejer, och precis som vanligt, var de överraskande snygga. Kanske beror det på mina låga förväntningar; kanske är det helt enkelt logiskt med tanke på att kliniken är en ortodontimottagnig och att folk som kommer hit – snygga tjejer, för att nämna några – gör det av estetiska skäl, vilket är en mer naturlig handling för någon som är medveten om sin skönhet eller potentiella skönhet. 

   Det var min tur. Jag gick in i den som alltid lugna och harmoniska operationssalen. Det spelades countrymusik på låg volym från en liten högtalare, och jag gjorde mig bekväm genom att lägga mig på den gröna läderstolen. Solen lyste, trots kylan, fint genom fönstret som befann sig snett framför mig. Jag andades ut och smaskade lite lätt, för att visa mitt nöje.

 

Efter att kontrollen pågått en stund, ringde, till tandläkarens överdrivet uppenbara irritation, min telefon, och jag ansträngde mig för att så snabbt som möjligt få ut den ur min trånga ficka. Väl uppe, klickade jag på knappen. 

   Och jag svarade. 

   Det var ganska svårt för mig att prata med en massa verktyg upp i käften, men jag gjorde ett gediget försök. Min kompis pratade om hur en man på bussen hade berättat för honom hur man kan blanda olika ingredienser i kattmat för att ändra färgen på kattens päls, medan tandläkaren försökte övertala mig att lägga undan telefonen så att vi kunde återgå till arbetet. Jag svarade i den mån jag kunde till båda, men i takt med att salivbildningen i munnen bara ökade och tjatet från telefonen och tandläkaren blev allt intensivare, slutade allt med ett outhärdligt gurglande.

   Just då jag hörde ett litet knackande från fönstret. Jag kollade dit, men bländades av solen. Därför reste jag mig upp och gick mot fönstret, som tydligen, utan att jag eller någon annan märkt det, stått halvt öppet. Där, på kanten av murbruket satt en liten gråsparv. Han rökte en cigarrett.

   - Fryser du inte? undrade jag.

   - Det är därför jag har denna på mig, svarade han och pekade upp. Han bar på en vit mössa, såg jag plötsligt.

   - Jag har rast nu, fortsatte han. Jobbar här bredvid, men blir så trött på att se samma jävla byggnad hela tiden, så jag brukar komma hit oftast.

   - Vad jobbar du med? frågade jag, medan jag betraktade sparvens lilla bröst som expanderade.

   - På bageriet här nere, sade han med en smått bekymrad blick, och han blåste ut tjock rök.

Det förklarade doften som jag hade känt innan, insåg jag. 

   - Kan man få smaka lite? frågade jag honom.

   - Jovisst, sade han utan att kolla på mig. Han tog fram en nybakad brödlimpa ur mössan och gav den till mig innan han flög sin väg.

 

Jag stängde fönstret och vände mig tillbaka, och tandläkaren avslutade sitt jobb.

 

Med ett leende på läpparna gick jag sedan ut och tänkte för mig själv: vilken snubbe, den här sparven.

 


Naturalistisk skildring av en stols dunkla eftermiddag som spenderas i ensamhet

En eftermiddag gick en stol på den fuktiga kullerstensgatan. 
 
Den fastnade olyckligtvis, till dess ohyggliga irritation, jämt och ständigt i springorna mellan stenarna. Ytterligare frustrerande var för stolen det faktum att duggregn de senaste timmarna hade fallit ner och samlats på stolens aningen inåtsjunkna säte. Några löv hade också samlats där; löv som sedan länge fallit ner från höstträden och förflyttats med hjälp de kyliga vindarna. Givetvis förenklade inte detta den stora arbetsbördan som stolen tillmötesgick varje gång den råkade fastna mellan kullerstenarna. Vattnet var ganska tungt. 
 
Det fanns inte mycket folk i omgivningen. Stolen såg åtminstone ingen, eftersom den hade svårigheter med att se. Dess inre rygg hade nämligen slitits markant, efter flera generationers tjänstgörande i sittning, och det förklarade den bristfälliga synen. 
 
Stolen fann, till råga på allt, mest frustrerande, insikten av att ingen – om det nu fanns någon i närheten – kunde förstå den. Människor kunde ju inte förstå stolar. Så vitt stolens kunskap sträckte sig, kunde stolar inte prata heller.    
 
Situationen var svår för stolen, minst sagt. Det blev inte på något sätt enklare, när stolen kände den underbara doften av sockervadd. Inget i livet gav större njutning än sockervadd; det fanns det inga tvivel om. Varför denna upptäckt innebar ökade svårigheter berodde på, förutom de redan nämnda bekymmerna, att stolen inte riktigt kunde komma underfund med var doften kom ifrån. 
 
När plötsligt en av dagens dittills starkaste vindar bredde ut sig, kunde inte stolens ben klara av påfrestningarna längre. Det ena benet vek sig under sätet, varpå stolen föll ner på den blöta marken. Regnet hade nu börjat falla ordentligt. Stolen kände regndropparna på sig, och den hade nu förlorat sikten. Den låg där, ihopkrupen, ett bra tag.  
 
När regnet hade slutat och vindarna hade lagt sig, kom till slut en gulklädd figur och släppte omsorgsfullt in stolen i luckan på baksidan av en lastbil. Där inne kunde inte stolen känna doften av sockervadd längre.

RSS 2.0